Headhunter ei ole ystäväsi!

Työnhaku, urakehitys ja headhunting, osa 1

Headhunter ei ole hankkimassa sinulle töitä, vaan etsimässä yritykselle yms. tärkeään tehtävään mahdollisimman hyvän ehdokkaan. Totta kai headhunterit tarvitsevat hyviä kandidaatteja. Eli kohtalonyhteys on olemassa, mutta prosessin ja toimintatavan ymmärtäminen auttaa huomattavasti yhteistyötä headhuntereiden kanssa!

Headhunting, suomeksi suorahaku, on prosessi, jossa haetaan hyviä kandidaatteja johonkin tehtävään ilman, että tehtävä olisi julkisesti auki. Ennen vanhaan suorahaulla haettiin ainoastaan huippujohtajien paikkoihin sopivia kandidaatteja. Nykyään kirjo on jo huomattavasti laajempi ja haun kohteena voi olla johtajan tehtävät, mutta yhä useammin haetaan myös päälliköitä ja asiantuntijoita.

Oman kokemukseni mukaan suorahakuun suhtautumiseen liittyy turhaa mystiikkaa sekä valtavia toiveita. Suorahaku on yksi tapa rekrytoida niitä henkilöitä, joita on muuten vaikea kontaktoida.

Olen itse ollut mukana toimeksiantajan edustajana hauissa, joissa kandidaatti on täysin väärin ymmärtänyt prosessin. Se, että headhunter soittaa ja kysyy – olisitko mahdollisesti kiinnostunut tehtävästä X yrityksessä Y – ei tarkoita sitä, etteivätkö ihan normaalit rekrytoinnin säännöt päde. Kyllä osaamisen pitää olla kohdallaan, henkilön sopiva ja esimerkiksi palkkatoiveen realistinen. Eli vielä kerran: headhunting tai suorahaku on yksi tapa rekrytoida ihmisiä. Ei kannata hölmöillä eikä antaa ”mopon keulia” vaikka puhelin onkin soinut. Totta kai kannattaa olla tyytyväinen, että on tullut huomatuksi! Prosessi on ensimmäisen soiton yhteydessä vielä aika alkutekijöissään.

Toinen yleinen ongelma on asian ymmärtämisessä on se, että headhunter ei ole maaginen hahmo joka muuttaa mustan valkoiseksi. Eli asiansa osaavat suorahakuammattilaiset aina tarkastavat kaikki saadut tiedot ja vielä yleensä monesta lähteestä. Eli headhunterin vedättäminen puhumattakaan huijaamisesta, on vielä vaikeampaa kuin yrityksen HR-henkilön. Headhuntereilla on laaja kokemus ja hyvät verkostot. He ovat kuulleet kaikki tarinat ja kaikki versiot. Ja juuri tämä on yksi syy miksi heidän palveluita käytetään.

Eli hyvän kanssakäymisen muodot tarvitaan myös suorahakuasioissa. Puhutaan totta, ollaan valmiita auttamaan tietojen tarkastamisessa ja pysytään rauhallisina. Kyseessä on yleensä molempien etu silloinkin, kun tarjottu tehtävä ei ole juuri se oikea ja ainutkertainen. Asiallisella ja positiivisella käyttäytymisellä mahdollisuudet tulla huomioiduksi sitten, kun se vielä paremmin sopiva haku sattuu kohdalle parantuvat merkittävästi.

Eli vaikka headhunter ei ole ystäväsi, niin ei hän ainakaan vihollinen ole. Mieluiten hän on yhteistyökumppani, jolla voi parhaassa tapauksessa olla suurikin merkitys työhaullesi ja urakehityksellesi. Hakijat tarvitsevat headhuntereita ja headhunterit tarvitsevat hyviä ehdokkaita hakuihinsa.
Jos et tiedä varmuudella miten headhuntereiden kanssa kannattaa toimia, lataa tästä ilmainen opas: 7 vinkkiä yhteistyöhön headhunterin kanssa!

Similar Articles

Mutta mitä sanoi headhun... Työnhaku, urakehitys ja headhunting, osa 3   Mutta mitä sanoi headhunter? Tapasin tutun headhunterin, joka on myös aika suuren headhunting firman toimitusjohtaja. Tapaaminen liittyi ihan muuhun asiaan,
Totuus ja Linkedin profii... Linkedin: työnhaku ja urakehitys osa 3   Totuus, koko totuus ja eikä mitään muuta kuin totuus, kuuluu amerikkalaisten tv-oikeussarjojen valanvannonta. Pitääkö samalla perusteella tehdä Linkedin profiili?  
Pakko olla Linkedinissä! Linkedin: Työnhaku ja urakehitys, osa 1 700 000 suomalaista on Linkedinissä, mutta onko siitä hyötyä?   Tein lyhyen ja täysin epätieteellisen tutkimuksen Linkedinin käytöstä työnhaussa ja urakehityksessä.
Miksi puhelin ei soi? Työnhaku, urakehitys ja headhunting, osa 2   Lähetit CV:si headhunterille jo 2 kuukautta sitten, mutta sen jälkeen ei pihahdustakaan, paitsi heti saatu automaattivastaus: ”Kiitos, olemme vastaanottaneet CV:si…”
Nuori aloittelija vs. kok... Linkedin: työnhaku ja urakehitys, osa 2 Mitä eroa on aloittelijan ja kokeneen osaajan Linkedin profiililla? Nuori, työuraa aloittava henkilö myy potentiaalia, positiivista persoonaa ja innokasta halua oppia
Headhunter ei ole ystäv... Työnhaku, urakehitys ja headhunting, osa 1 Headhunter ei ole hankkimassa sinulle töitä, vaan etsimässä yritykselle yms. tärkeään tehtävään mahdollisimman hyvän ehdokkaan. Totta kai headhunterit tarvitsevat hyviä kandidaatteja.