Totuus ja Linkedin profiili?

Linkedin: työnhaku ja urakehitys osa 3

 

Totuus, koko totuus ja eikä mitään muuta kuin totuus, kuuluu amerikkalaisten tv-oikeussarjojen valanvannonta. Pitääkö samalla perusteella tehdä Linkedin profiili?

 

Yleisellä tasolla työnhaussa ja urakehityksessä pitää pysyä totuudessa. Suomalaisessa kulttuurissa on vielä vahva rehellisyyden ja avoimuuden ajatus. Totuuden puhujaa arvostetaan. Tuskin on monta muuta negatiivisempaa työnhaun töppäystä, kuin jäädä kiinni siitä, että profiili (tai CV) on ihan ”sitä itteensä” eli kauniisti sanottuna huijausta.

Vielä jonkin aikaa sitten oli häpeä jos oli saanut potkut, vaikkapa YT-menettelyn seurauksena. Viime vuosina valitettavasti myös YT-neuvottelut ja erilaiset leikkaukset, toiminnan siirtämiset ja yritysjärjestelyt ovat ”arkipäiväistyneet” eli ne ovat niin tavallisia, ettei niitä ole tarpeen salailla.

Mutta sitten on 3 kpl erityistilanteita, joihin ei ole ainoita oikeita ratkaisuja:

 

1) Omaan henkilöön liittyvät erityiskysymykset.

Tällaisia ovat esim. terveydentilaan ja jaksamisen asiat. Lainsäädännön mukaan nämä ovat yksityisasioita ja niitä ei ole kerrottava edes haastatteluissa. Yksi ratkaisu on olla kertomatta niistä kokonaan ja sekin on laillista. Toinen vaihtoehto on kertoa jos kysytään. Jos ei kysytä, niin ei sitten mitään. Kolmas tapa on avoimuus ja ” faktat pöytään” lähestyminen. Mikäli terveydentilan tai jaksamisen haasteet yhä jatkuvat, niin silloin ne tulevat tai niiden pitäisi tulla esille työhöntulo terveystarkastuksessa. Lisäksi useat työnantajat vaativat lääkäritodistuksen, että henkilö on terveydentilaltaan sopiva ajateltuun tehtävään. Nämä asiat ovat kuitenkin sellaisia, että vaikka valitsisi minkä edellä mainituista kolmesta lähestymisestä, niin julkiseen profiiliin en niitä laittaisi.

 

2) Miten kertoa positiivisista saavutuksista esim. johtajana yrityksessä, joka ei ole julkinen ja jonka mielestä vaikkapa tulostiedot ovat liikesalaisuus ja kuuluvat vaitiolovelvollisuuden piiriin.

Riippuen vähän sopimuksesta tai käytännöstä, niin tähän on muutama mahdollisuus. Jos tieto on muuten julkinen siihen pitää voida viitata. Esim. yritysten tilinpäätöstiedot ovat Suomessa julkisia ja sieltä voi löytää kerrottavaa, samoin sen toistamista mitä yritys itse tiedottaa julkisesti ei ole salaisuuden murtamista. Lisäksi vaikka asiat ja luvut olisivat ehkä luottamuksellisia, niin niihin viittaaminen ei pitäisi olla. Esim. jos ei voi kertoa mitä keksintöjä tehtiin, voi viitata että tehtiin 4 merkittävää patentoitavaa keksintöä. Tai lukujen osalta esim. käyttöpääomaa saatiin vähennettyä projektissa 5,2 %-yksikköä.

 

3) Oma rooli yrityksen tai osaston saavutuksissa.

Luin kerran työhakemusta, jossa nuori hakija kertoi olleensa merkittävässä roolissa yhden suomalaisen pörssiyrityksen EPR-projektissa. Kun ERP-toimittajassa oli tuttuja töissä – eikun kysymään asiasta. Projektin vetäjä ei ensin muistanut koko henkilöä mutta autettuna sitten muisti, että tämähän oli se määräaikainen tyyppi joka printtasi käyttöohjeita ja jakoi ne henkilöstölle sitä mukaa kun migraatio eteni (juu, silloin vielä oli paperisia ohjeita!). Työelämä on nykyään joukkuepeliä ja jos kaikki minkä on ”saanut aikaan” johtuu henkilön omasta erinomaisuudesta, niin kyllä sekin haisee. Tiimityössä on eri rooleja, mutta erityisen tärkeää on pärjätä useissa näistä rooleista eli vetäjänä, jäsenenä jne. Tiimi- ja yhteistyöosaamisen sivuuttaminen Linkedin profiilissa on ainakin minulle pitkä miinus. Pitää kertoa mitä itse on saanut aikaan ja mitä yhdessä, eikä kannata sotkea näitä.

Kesän lopun terveisin,

Kari

P.S. Jos et ole varma onko Linkedin profiilisi kunnossa; lataa tästä ilmainen opas Linkedin käytöstä työnhaussa ja urakehityksessä!

Similar Articles

Pakko olla Linkedinissä! Linkedin: Työnhaku ja urakehitys, osa 1 700 000 suomalaista on Linkedinissä, mutta onko siitä hyötyä?   Tein lyhyen ja täysin epätieteellisen tutkimuksen Linkedinin käytöstä työnhaussa ja urakehityksessä.
Mutta mitä sanoi headhun... Työnhaku, urakehitys ja headhunting, osa 3   Mutta mitä sanoi headhunter? Tapasin tutun headhunterin, joka on myös aika suuren headhunting firman toimitusjohtaja. Tapaaminen liittyi ihan muuhun asiaan,
Totuus ja Linkedin profii... Linkedin: työnhaku ja urakehitys osa 3   Totuus, koko totuus ja eikä mitään muuta kuin totuus, kuuluu amerikkalaisten tv-oikeussarjojen valanvannonta. Pitääkö samalla perusteella tehdä Linkedin profiili?  
Miksi puhelin ei soi? Työnhaku, urakehitys ja headhunting, osa 2   Lähetit CV:si headhunterille jo 2 kuukautta sitten, mutta sen jälkeen ei pihahdustakaan, paitsi heti saatu automaattivastaus: ”Kiitos, olemme vastaanottaneet CV:si…”
Nuori aloittelija vs. kok... Linkedin: työnhaku ja urakehitys, osa 2 Mitä eroa on aloittelijan ja kokeneen osaajan Linkedin profiililla? Nuori, työuraa aloittava henkilö myy potentiaalia, positiivista persoonaa ja innokasta halua oppia
Headhunter ei ole ystäv... Työnhaku, urakehitys ja headhunting, osa 1 Headhunter ei ole hankkimassa sinulle töitä, vaan etsimässä yritykselle yms. tärkeään tehtävään mahdollisimman hyvän ehdokkaan. Totta kai headhunterit tarvitsevat hyviä kandidaatteja.