Perinteinen käsitys työelämästä on ollut sellainen, että henkilö menee työelämään ”sisään” nuorena ja sitten etenee automaattisesti joko oppipoika-kisälli-mestari linjalla tai sitten pääsee ylemmäs organisaation portailla. Todellisuudessa se ei kai koskaan mennyt noin edes keskimäärin, mutta nykyisessä työelämässä entistä vähemmän. Eli miten tähän kuvaan sopivat ulkoistukset, konsulttien käyttö, vuokratyövoima, palvelukeskukset, osa-aikatyö tai vaikkapa työn tekeminen matriisiorganisaatiossa?
Ollessani töissä paperiteollisuudessa, minulle kerrottiin, että vielä 1980-luvulla suuri tulevaisuuden huoli henkilöstön osalta oli se, että Suomessa tulee vallitsemaan huikea työvoimapula tulevaisuudessa. Näin jälkeenpäin on helppo ilkkua pieleen mennyttä ennustetta. Maailma muuttui huomattavasti oletettua nopeammin ja osittain aivan eri suuntiin kuin oletettiin.
Suomalaiseen auktoriteetteja ja lakeja kunnioittavaan mielenlaatuun sopii hyvin oletus ”reilusta meiningistä”, eli jos minä hoidan oman leiviskäni, niin kyllä minut huomataan ja lopussa kiitos (tai urakehitys yms.) seisoo. Tämä ei ollut totta silloinkaan, vaan se oli osittain kohtalonomainen tilanne. Jos ei tullut huomatuksi, niin ei tullut huomatuksi.
Minusta on hämmästyttävää kuinka moni vieläkin uskoo, että urakehityksestä ja menestyksestä on vastuussa kuuluista Joku Muu. Joku Muu ei ole hoitanut hommaansa kunnolla, ei ole ymmärtänyt oikein kuka on oikea osaaja, on hyväksynyt ruskeakielisyyden jne. Tämä on tietysti puppua. Työnantajalla on yleensä selkeä halu ja tahto kehittää henkilöstöään kouluttamalla tai vaikkapa ylentämällä vaativampiin tehtäviin. Mutta tämä kaikki tehdään tietysti työnantajan lähtökohdista ja se on täysin luonnollista. Lopullinen vastuu omasta kehityksestä ja edistymisestä uralla on henkilöllä aina itsellään. Ja näin pitääkin olla!
Urakehitykseen liittyen yleisimmät pohdinnat liittyvät seuraaviin asioihin: Voinko siirtyä vaativampiin tehtäviin työpaikallani? Voidaanko nykyistä työnkuvaani järkeistää? Miksi näyttää siltä, että olen palkkakuopassa? Voinko siirtyä muuhun minulle paremmin sopivaan tehtävään tässä yrityksessä? Pitäisikö minun vaihtaa työpaikkaa? Mitä lisäosaamista tai kokemusta tarvitsisin, jos haluan siirtyä asiantuntijasta johtajaksi? Tai sitten, olisiko sittenkin parasta jos tekisin työtä omaan laskuuni eli ryhtyisin yrittäjäksi?
Voin auttaa kaikissa mainituissa ja vastaavissa kysymyksissä. Minulla on kokemusta näiden asioiden esittelystä johdolle samoin kuin päätöksentekijän roolista johtajana näihin liittyen. Eli osaamiseni on käytännössä moneen kertaan koetettua eikä vain oikeita vastauksia kirjoista tai optimaalisesta maailmasta.